Giel Joziasse gaat het weer proberen. Op 26 september a.s. start hij voor de tweede maal in de z.g. Spartathlon, de beruchte Griekse ultraloop over 246 km. De volgende dag is de aankomst.

Twee jaar geleden waagde hij al een poging om de monstertocht (van Athene naar Sparta) te lopen, maar als gevolg van de ondraaglijke hitte moest hij toen uitstappen, net als driekwart van het deelnemersveld trouwens.

Als de temperaturen op vrijdag 26 september en zaterdag 27 september 2014 wat minder idioot zijn dan in 2012, hoopt hij de enorme afstand op reguliere wijze af te werken. In totaal gaan 373 lopers dat proberen. Giel heeft startnummer 36. Het nummer herinnert hem eraan, dat hij binnen 36 uur (!) binnen moet zijn…..

Beter voorbereid

AV’56-lid Giel Joziasse (woonachtig in Goes) is naar eigen zeggen in elk geval beter voorbereid dan twee jaar geleden. “Toen heb ik het bij de voorbereidingen vooral gezocht in lange trainingsafstanden. Daar ben ik van teruggekomen. In Italië heb ik deze zomer een parcours van zo’n 5 km gevonden, dat qua glooiing lijkt op het Griekse parcours. Daar heb ik toen intensief getraind en dat is me uitstekend bevallen. Ik merkte onder meer, dat ik op zo’n traject veel minder vocht nodig heb dan bijvoorbeeld bij een rondje Veerse Meer. Ik heb dus vooral veel op voeding en vocht getraind”.

Na de vakantie in Italië heeft hij zijn oude trainingsritme rond Goes weer opgepakt. Hij spreekt van ‘dubbeldekkers’. Dat houdt in: 4 uren lopen, 1 uurtje thuis, daarna weer 4 uren lopen. “Ik loop een vast rondje van 12,5 km aan de noordoostkant van Goes. Zulke rondjes zijn goed: dan is de verzorging onderweg ook goed georganiseerd”. Hij schat dat hij in de aanloop naar de Spartathlon gemiddeld 180 à 200 km per week aflegt.

Het startschot voor de legendarische Spartathlon klinkt op 26 september ’s morgens om 7 uur aan de voet van de Akropolis in Athene. De deelnemers staan dan aan het begin van een voetreis van 246 km: zo’n zes marathons achter elkaar….

Geschiedenis

Het ontstaan van deze Griekse ultraloop wortelt in de Griekse geschiedenis, evenals de marathon trouwens. In oude geschriften van geschiedschrijver Herodotus komt de militaire boodschapper Pheidippides voor, die in het jaar 490 jaar v.Chr. (ongeveer in het jaar dat Herodotus geboren werd) een heldendaad pleegde door supersnel van Athene naar Sparta te rennen. Herodotus hoorde later die verhalen en schreef ze op.

Soldaat Pheidippides werd op pad gestuurd door zijn superieuren om in Sparta versterkingen te gaan vragen voor de Griekse oorlog tegen de Perzen. Die oorlog woedde aan de Griekse oostgrens, en op zee. Herodotus meldt geen eindtijd van de ultraloper, maar hij schrijft wel, dat Pheidippides vanuit Athene vertrok en ‘de volgende dag’ aankwam.

In 1983 wilde een groep Engelse atleten wel eens weten, of dat mogelijk was. Ze namen als veronderstelde eindtijd 36 uren aan, en poogden de prestatie van Pheidippides te kopiëren. Dat lukte. Dat was het begin van de Spartathlon als ultraloop-evenement (1984). En ook Giel werd jaren later door de uitdaging gegrepen.

Overigens is de voetkoerier Pheidippides legendarisch geworden na de slag bij Marathon, waar de Grieken de Perzen uiteindelijk versloegen. De man holde toen 42 km hard naar Athene om het goede nieuws ‘thuis’ te gaan vertellen. Dat was de grondslag van de huidige marathons. Volgens de legende viel de koerier na het uitbrengen van het nieuws dood neer, maar daarover rept Herodotus in zijn geschriften met geen woord. Een overgeleverd verzinsel dus, waarschijnlijk.

Volgens Giel (52), in het dagelijks leven zelfstandig consultant technische diensten, vinden de puristen onder de ultralopers, dat de Spartathlon eigenlijk tweemaal (!) afgelegd zou moeten worden, omdat Pheidippides destijds óók direct weer teruggelopen zou zijn naar Athene…..

Verzorging onderweg

Onderweg van Athene naar Sparta wordt Giel twee dagen lang bijgestaan door zijn vrouw Anita, zijn dochter Anouk en medeatlete Leonie Ton. Zij volgen hem per auto en nemen vanuit de auto de complete verzorging op zich. “Je kunt bij de organisatie ook verschillende all-in verzorgingspakketten inkopen. Dat is een uitkomst als je geen begeleiders hebt. Maar ik heb Anita, Anouk en Leonie”, aldus Giel.

Giel is overigens niet de eerste Zeeuw die voor de Spartathlon heeft ingeschreven. Jan van der Weijde uit Kapelle startte al twee keer (1996 en 1998). Slechts de eerste keer haalde hij de finish, en wel in 34.16 uur. “In die periode waren Jan en ik collega’s bij Lamb Weston. Hij was heftruckchauffeur, ik werkte bij de technische dienst. Waarschijnlijk is daar de kiem gelegd voor mijn looppassie, hoewel ik pas in 2000 mijn eerste marathon liep”.

De hoeveelste ultraloop deze Spartathlon voor Giel wordt, weet hij niet uit het hoofd. Hij deed diverse keren de 100 km baan in Deventer, de 120 km op Texel en ook tweemaal de Jan Knippenberg Memorial 160 km over stranden. En het aantal marathons? “Geen idee. Ik denk een stuk of veertig….”.

(Wie Giel op 26 en 27 september live wil volgen tijdens zijn voetrace Athene-Sparta, kan op die dagen inloggen op www.spartathlon.gr).

 

FOTO: Giel aan de start van de Spartathlon van twee jaar geleden, samen met twee andere Nederlanders.

 

 

Share this post