“Een vereniging als AV’56 drijft op vrijwilligers. Ik ben destijds hulptrainer geworden om wat terug te doen voor de club, waarvan ik met zo veel plezier lid ben”.

Zo omschrijft Marlies Jeremiasse haar motivatie om bij AV’56 hulptrainer te worden. Ze heeft twee maandagavond-loopgroepen onder haar hoede.

Nu het bestuur op zoek is naar uitbreiding van het korps hulptrainers, kan ze alle leden van boven de 18 jaar van harte aanraden om zich aan te melden voor de speciale cursus die in september van start gaat.

Marlies (61) doet al vanaf haar 10e aan hardlopen, met af en toe een onderbreking van een paar jaar. Sinds ze in 2008 lid werd van AV’56 heeft ze vaak overwogen om trainer te worden. “Maar ja, ik werkte toen nog fulltime en ik had een kind thuis. Dat werd allemaal anders, toen het kind de deur uit ging en toen ik twee dagen per week ging werken. Vanaf dat moment ben ik serieus gaan nadenken over het trainerschap”.

“Ik ben hulptrainerswerk gaan doen bij hardlooptrainer Laurent van Nieuwenhuijze. Vlak voor de lockdown heb ik voor het eerst zelfstandig training gegeven”.

“Ik wilde graag de cursus gaan volgen, maar die was in Rotterdam. Dát vond ik wat ver. Daarom ben ik dolblij, dat de Cursus Hulptrainer nu in de eigen omgeving wordt gegeven, in de eigen kantine. Wat wil je nog méér? Ik heb me direct aangemeld”.


Doorgeven aan de jeugd

Bereket Petersen (19) werd vorig jaar assistent-trainer om de jeugdtrainers behulpzaam te zijn. “Ik heb altijd genóten van de trainingen die ik als jeugdlid zelf kreeg (hij is lid sinds 2014 – red.). Ik heb er veel van geleerd en daardoor mezelf kunnen ontwikkelen, als atleet en als mens”.

“Toen me gevraagd werd, of ik iets voor het hulptrainerschap voelde, hoefde ik niet lang na te denken. Het leuke is, dat ik nu de dingen overdraag op de jeugd, die ik destijds zelf bij de vereniging geleerd heb”.

Bereket geeft training aan de jeugd t/m C-junioren. Hij doet dat sinds november vorig jaar, bij de trainers Cees-Jan, Robin en Vera. Afgelopen maart zou hij de cursus gaan volgen, maar ja, corona gooide roet in het eten. Nu schuift hij in september aan bij de nieuwe cursus.


Kinderen zijn altijd enthousiast

De kinderen die hij training geeft, reageren in het algemeen erg positief op zijn werk, zo is zijn ervaring: “Ze stralen veel enthousiasme uit. Ze nemen veel van me aan, en ze luisteren goed. Wat wil je als trainer nog meer?”

Het tijdbeslag vindt hij best meevallen: “Ik heb het onlangs nog eens opgeteld. De trainingen kosten me ongeveer 20 tot 25 uur per kwartaal. Dat is niet veel. Maar dan reken ik de aanwezigheid bij de wedstrijden niet mee hoor”.

Zijn wens? “Het zou prachtig zijn, als er bij AV’56 weer voldoende capaciteit zou komen om aan de jeugd training te geven. Dat houdt het ook spannend voor de kinderen”.


Vereniging betaalt alles

De Cursus Hulptrainer leidt assistenten op, die deeltaken van de trainers kunnen overnemen om hen werk uit handen te nemen. De cursus start begin september, en wel in onze eigen kantine. De opleiding heet officieel ‘Assistent Baanatletiektrainer 2’ (ABAT 2). De cursus was al eerder gepland, maar de coronaperikelen leidden tot uitstel. Het bestuur roept de eigen leden met nadruk op, om zich tot hulptrainer te laten scholen.

De cursus bestaat uit vijf workshops van elk 1 uur theorie en 1,5 uur praktijk. De workshops worden met een interval van 2 à 3 weken gegeven. Er is ook enig huiswerk inbegrepen.

Bij voldoende belangstelling is er dit najaar ook een cursus voor gevorderden.

In elk geval hoeven deelnemers zich geen zorgen te maken over de financiële kant van de zaak: de vereniging neemt de volledige kosten voor de opleiding op zich. Iedere belangstellende kan zich dus gratis laten opleiden tot hulptrainer! Aanmelden bij onze voorzitter Cees-Jan Berman: voorzitter@av56.nl

Overigens krijgen ook hulptrainers een vergoeding per trainingsuur. Als tegenprestatie voor de (kosteloze) cursus wordt natuurlijk wél verwacht, dat ze geruime tijd trainingen verzorgen, onder leiding van een hoofdtrainer.

Meer info over de cursusinhoud is te vinden op de site van de AtletiekUnie: https://www.atletiekunie.nl/kenniscentrum/trainer-en-coach/opleidingen/assistent-baanatletiektrainer-2

 

hulptrainers2 2020

 

FOTO: Marlies Jeremiasse geeft leiding aan twee maandagavond-loopgroepen. Hier voltooit ze een marathon op Lanzarote, in december 2018. (Foto: organisatie).

 

 hulptrainers1 2020

FOTO: Bereket Petersen op onze AV’56-baan, waar hij sinds vorig jaar hulptrainer is. (Foto: AV’56).

 

Share this post